Laat ander je talent benoemen

Ik kijk naar het schilderij in het Gemeentemuseum Den Haag. Een Rubens neem ik aan. Ik luister naar de audiogids.

‘Vooral Petrus is raak getypeerd met zijn warrige haardos, opengesperde tandeloze mond en verdwaasde starende ogen […] Het gezicht van de engel bevindt zich in de schaduw, waardoor het licht op Petrus’ gezicht nog feller lijkt.’

Ik zie de verwarde grijze haren van de man. Ik zie de mond zonder tanden en ervaar de schrik in zijn ogen. Het gezicht van Petrus licht opeens op.

De audiotour doet eigenlijk niets anders dan exact omschrijven van wat ik al kan zien op het schilderij: de bevrijding van Petrus door een engel. Toch is het opmerkelijk wat de stem met me doet. De stem zorgt dat het beeld bij mij binnenkomt.

Iedereen heeft eigenlijk een audiogids nodig die vertelt wat jezelf aan talenten ziet in de spiegel. Je kent jezelf en je eigen verhaal, maar als een ander je talenten benoemt dan besef je pas echt wat je in huis hebt. Zo beweeg je je nog zelfbewuster op de arbeidsmarkt.

Vraag een ander je te kenschetsen. Vast komen ook nieuwe zaken boven water. Net als bij de audiotour: het schilderij is helemaal geen Rubens, maar een Hendrick ter Brugghen. Dat vergeet ik nooit meer.

Rozemarie Wakate

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *