Sinterklaasgedicht als waardevolle bron voor je cv

De lucht is geklaard, het klopje op de schouder is gevoeld. Sint heeft zijn werk gedaan. Vijf december is hét jaarlijkse verschoningsfeest. Het moment waarop familie en vrienden in dichtvorm de gebeurtenissen van het afgelopen jaar aanstippen. Persoonlijke eigenschappen worden kritische belicht en prestaties geprezen en geroemd.

Afgelopen zomer onthulde een Nederlandse dame in Frankrijk mij de kracht van het Sinterklaasgedicht. Sinds de jaren vijftig bewaart zij de gedichten in een plakboek. Een onwaarschijnlijk waardevol document merkte ik. Het plakboek omschrijft onbedoeld haar leven in vogelvlucht. Eerst door de ogen van haar ouders, broers en zussen en later door die van haar vrienden en eigen gezin.

Op zoek naar een baan, is ook op zoek naar ingrediënten waarmee je brieven en cv’s kan schrijven. Een document uit onverwachte hoek kan zomaar een bron van inspiratie zijn. Een Sinterklaasgedicht, maar ook een oude mailwisseling of rapport van de basisschool. Ze kunnen je geheugen opfrissen wat je hebt gedaan en eigenschappen prijsgeven waar je niet direct aan denkt.

Mijn Sinterklaas dicht mij een originele geest toe, waarmee ik me als duizendpoot in de wereld begeef. Spiegelt me op mijn verschillende rollen als ondernemer, vriendin en moeder. Waarschuwt me voor perfectionisme. Dicht over mijn enorme slordigheid, erbarmelijke kookkunst. De rode draad: Sint heeft vertrouwen in de mens die ik ben.

Rozemarie Walkate

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *