Knok voor ruimte in sollicitatiegesprek

Weer niet uit de verf gekomen. Het lukte de productmanager niet om zichzelf te zijn in het sollicitatiegesprek. Het scherpe vragenvuur wakkerde haar onzekerheid aan. De teleurstelling was groot. Weer niet in staat geweest om haar geschiktheid te etaleren.

Niet zo gek, denk ik. Een mens komt pas goed tot zijn recht als er ruimte is om er te mogen zijn. Ik zag het gebeuren toen ik op een regenachtige middag met onze vier jonge kinderen mijn oudere tante bezocht in haar overvolle piepkleine huisje op de Veluwe. Zij maakte echt contact met de kinderen waardoor zij zich ondanks de beperkte bewegingsvrijheid en de aanwezigheid van deze relatief onbekende vrouw zichzelf durfde te zijn. Niet dichtgeklapt of verlegen. Niet klierig en vervelend.

Dus knok voor ruimte in een sollicitatiegesprek om je veilig te voelen en jezelf te kunnen zijn. Breng in kaart wat jij in een gesprek aan ruimte nodig hebt om de meest geschikte versie van jezelf naar boven te halen en maak een plan. Klap je dicht door scherpe vragen, maak het bespreekbaar of buig het om tot een mooi persoonlijk gesprek. Vraag of de interviewopstelling anders kan als het ongemakkelijk aanvoelt om tegenover een driekoppig panel te zitten.

Helemaal mooi zou zijn als de manager, de recruiter, de selecteur de meerwaarde ziet van oprecht contact en daarmee een veilige omgeving biedt. Net als mijn tante. Het werkt.

Rozemarie Walkate

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *